k9

Direktlänk till inlägg 13 juni 2010

Övning för Räddningshundar i Sundsvall-Maj 2009

Av k9 - 13 juni 2010 14:53

Räddningshundarna i Sundsvall rycker ut!

”OPERATION MOTVIND”

  



Torsdag 28 maj 2009 kl. 22.00 började telefonerna hos några av Sundsvalls Räddningshundekipage att ringa, vi skulle ut på storövning!

Övningen var planerad sedan drygt 5 månader tillbaka, och ekipagen hade fått veta att den 28 maj skulle de ligga i beredskap från kl.21.00

Sundsvalls Räddningshundekipage hade fått en inbjudan från de arrangerande myndigheterna om att få närvara vid övningen. Något som naturligtvis togs emot med stor entusiasm och glädje.

Alla ekipagen tog övningen på största allvar och tyckte att det var ett fantastiskt tillfälle dels att få träna sina hundar men framförallt att få visa vilket otroligt hjälpmedel en

Räddningshund verkligen är och vad vi som ekipage kan prestera.

Kl. 22.00 fick Thommie Gradin (själv Räddningshundförare men vid denna övning agerande samordnare för de inbjudna Räddningshundekipagen) order att kalla in Räddningshundarna och telefonkedjan startades omedelbart.

Ekipagen skulle infinna sig på Stenvikshamnen, Alnö senast 22.40 Väl på plats med hund, sökutrustning, flytvästar och lätt packning informerades ekipagen om lägesbilden.

Scenariot var: En restaurangbåt från Sundsvall, M/S Medvind hade kolliderat med en mindre båt strax utanför ön Tjuvholmen och att den lilla båten omedelbart sjunkit. Många människor befinner sig i vattnet och några personer från den lilla båten hade setts simma mot Tjuvholmen. Det var oklart hur många.

Räddningshundarna skulle sättas iland på ön för att söka av området efter överlevande.

Sagt och gjort, ombord med alla hundar i Kustbevakningens båt som snabbt skulle ta oss till Tjuvholmen. Alla hundar och förare var laddade till tusen och hundarna visste inte hur snabbt dom skulle komma ombord. Dessa Räddningshundar är ju fantastiska! Vad vi förare än hittar på och vad vi än ”drar ut dom” på för äventyr och träningar så tycker de att allt är så vansinnigt roligt och alltid ”toktaggade”

Väl iland på ön fick vi snabbt se en karta över ön och bestämma själva sökupplägget. Vi

bestämde oss för att dela oss i 2 och 2 ekipage. Terrängen var väldigt besvärlig på ön, höga klippor, snårigt och allmänt svårframkomligt OCH kl.var ca 23.00 – det började mörkna! Vi bestämde oss för att söka av den delen av ön som var närmast olycksplatsen där chanserna att hittade skadade bedömdes som störst. Det var bråttom! De som befunnit sig i vattnet kunde vara nedkylda, skadade och chockade.

23.04 var alla 6 ekipagen klar för att börja jobba. Vi jobbade med lösa hundar, sökte av

området för område mot olycksplatsen.

Här är det jag och min hund som gäller – vi tillsammans

Vi jobbade oss sakta framåt, terrängen var mycket besvärlig både för hund och förare. Snårigt, branta stup och mörker, här gällde det att ta sig försiktigt fram så att ingen av oss skulle råka illa ut.

De 6 ekipagen hittade på ca 1 timmes sökarbete 7 st överlevande! Ingen var skadad eller behövde vård och vi kunde snabbt visa dem till uppsamlingsplatsen där de togs omhand av annan personal. Vad vi hundförare inte visste i vår ”Räddningsiver” var att under vårt sökarbete på ön, pågick det en stor räddningsinsats ute vid olycksbåtarna.

Räddningshelikopter och räddningspersonal fanns överallt runt båtarna och räddning av människor befinnande i vattnet pågick för fullt. Det fanns räddningsflottar och fullt av människor i vattnet som systematisk plockades upp till båt och helikopter. Några var skadade varav en hade allvarlig skallskada.

Vi alla Räddningshundekipage i Sundsvall vill passa på att tacka för förtroendet och inbjudan till ett fantastiskt dramatiskt och verklighetstroget scenario.

  

Sjöräddningssällskapet

Kustbevakningen

M/S Medvind

Sjöfartsverket

Räddningstjänsten

Helikopter Räddningstjänsten

Ambulansen

Samt figuranter från AWPE Gymnasiet i Torpshammar och

Ledarskapsprogrammet Sundsvalls Gymnasiet.


Alla nöjda och glada efter ett mycket snabbt händelseförlopp, med denna gång ett lyckligt slut, åkte vi vid 01.30 hemåt i natten för att ställa om klockorna för att upp och jobba om bara några timmar.

Med ett fånigt leende på läpparna och en hand på hundens mjuka päls somnade vi in med en sista tanke på att imorgon genast packa om ryggsäcken inför kommande nya utmaningar och övningar!

Räddningshunden är fantastisk!!

Söker - Finner – Räddar liv..

inte bara vid jordskalv och andra katastrofer i andra länder utan även vid händelser som kan drabba oss i Sverige, här och nu.

Katarina Nordin, Fd.Räddningshundförare i Sundsvall

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av k9 - 28 juni 2016 08:38

Hej alla, ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen....:) numera använder ju det flesta bara facebook och så även vi i K9, facebook är dessutom ett utmärkt ställe att snabbt skriva in träningar, lägga in bilder osv.   Vi i Team K9 fortsätter såk...

Av k9 - 21 december 2015 13:55

Önskar er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!   Då orken och framförallt TIDEN inte har funnit att uppdatera denna blogg så hoppas jag att 2016 kommer med mer krafter och tid all hålla igång denna blogg. Vi tränar trots allt varje vecka...

Av k9 - 13 oktober 2015 09:19

Vet inte om det är vi som har för mycket att göra eller om tiden går fortare...men nu är vi tillbaka, iallafall delar av Team K9.     Vår grupp håller på att förändras och några medlemmar har slutat av olika anledningar. Vi kommer under hösten...

Av k9 - 1 april 2015 12:58

En riktig glad påsk önskar vi alla vår vänner!      Delar av K9 har deltagit på en Specialsök helg i Sundsvallsområdet med Instruktör Emma Hammar från Hundreda. Helgen blev superbra för 8 deltagare som fick fördela tiden med halvdag Special...

Av k9 - 7 mars 2015 21:40

Med sorg i hjärtat måste jag berätta att min   Exa   har lämnat mig. Hon blev endast 7 år och 10 månader. Med 25 år som schäferägare har jag blivit "bortskämd" med att få gamla hundar, mellan 12-15 år. Tyvärr blev det inte så denna gång. Tiden kä...

Presentation


Välkommen till TEAM K9 och hunden,vår bästa vän

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kategorier

Arkiv

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Länkar

Skriv gärna några rader!

Prenumerera

Besöksstatistik


Skapa flashcards